ИСТОРИЧЕСКА РАЗМЯНА НА ЗАТВОРНИЦИ МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

Автор: 5 GmediA 16:49, 7 септември 2019
Източник: БГНЕС

Историческата размяна на затворници между Русия и Украйна завърши, съобщават руски медии. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди размяната. Самолетите с освободените пленници кацнаха на летищата в Москва и Киев, с което завърши дългоочакваната размяна между двете държави. Обменът между Русия и Украйна е по формулата "35 за 35".

Сред освободените е украинският режисьор Олег Сенцов, чиито арест в Русия провокира глобален отзвук. Освобождаването на Сенцов беше приветствано от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и от германския канцлер Ангела Меркел. Освен режисьора, Русия пусна и 24-мата украински моряци, задържани миналата година край Крим.

Същевременно, въпреки натиска от страна на Холандия, Украйна освободи Владимир Цемах. Той беше задържан във връзка със свалянето на самолет на малайзийските авиолинии от ракетен комплекс БУК през 2014 г. Цемах по онова време е командвал службата за противовъздушна отбрана в град „Снежное”.  Там координирал доставките на ПВО системи и боеприпаси от Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски посрещна освободените украинци на летището в Киев. Там той съобщи, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Украинският лидер потвърди, че са върнати 35 граждани на Украйна.

Руски политици коментират, че размяната на затворници е първата крачка от конфронтация към диалог, която може да помогне за прилагането на Минските споразумения.

Само преди дни на Източния икономически форум руският лидер Владимир Путин обяви, че преговорите за "мащабна" размяна на затворници с Украйна вървят към края си. Това е първият път, в който руският президент говори открито за подобна размяна, след като още преди седмици в медиите се появи информация за такова намерение на Москва и Киев.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%