ОТКРИВАНЕ ЖИВОТ НА МАРС – МИСИЯТА НА НАСА СТАВА ВСЕ ПО-ВЪЗМОЖНА

Автор: 5Gmedia , 14:29, 1 март 2019

Учените от НАСА са все по-близо до откриването на извънземен живот, след като техен робот доказа, че е възможно микроби да се приспособяват към най-бруталния климат на Земята, показва ново изследване, предаде бТВ.

Роувърът, който ще бъде изпратен съвсем скоро на Марс беше тестван в чилийската пустиня. Това е мястото, което най-много се доближава до бруталните условия на Червената планета. Целта на този робот е да взима проби по-надълбоко в почвата от всички предишни, които изследваха само повърхността на Марс.

Новата машина е открила малки групи от микроби, които са се приспособили да живеят в долен слой на иначе стерилната пустинна почва. Самият факт, че подобни организми са били открити в пустинята Атакама в Чили само по себе си е откритие, защото това доказва, че е напълно възможно микроби да се приспособят към тежки условия на живот. Учените смятат, че ако роувърът открие живи организми на Червената планета е много възможно те да са почти идентични с тези в Атакама.

За момента новата машина копае на около 80 см дълбочина, но за бъдещи мисии на Марс тя ще достига до 2 метра под горния слой почва.

Преди дни пък финансирани от НАСА учени разработиха нов вид ДНК подобна структура, която може да съхранява и пренася информация, което на свой ред ще доведе до нови начини за търсене на извънземен живот.

Революционното откритие подсказва, че може би съществуват алтернативни, неподозирани форми на ДНК-базиран живот, такъв какъвто го познаваме на Земята. Животът на други планети може би се е появил с помощта на различни молекулярни системи, от тези които изследователите разработили в лабораторни условия, допускат експерти на НАСА.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 1

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%