BBC MONITORING: БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ НА БУНТ СРЕЩУ "ПОРНО ЖУРНАЛИСТИКАТА"

Автор: 5 GmediA 14:43, 13 септември 2019
Източник: Снимка Дневник

Публикуването през изминалата седмица на неприлични изображения на приятелката на кандидат за кмет на София предизвика гняв и осъждане от видни български журналисти и политици, пише BBC MONITORING.

Асоциацията на европейските журналисти -България стартира инициатива, придружена #NoPornJournalism, с която да призовава държавните институции, партии и частни компании да бойкотират новинарски сайтове, които участват в неетични практики.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори издаде подобно изявление и отделно над 20 медийни сайта публикуваха декларация, озаглавена „Днес е денят“, с която българските медии решават, че трябва да поставят граница.

„Нашата работа, чест, етика и насоки нямат нищо общо с опита да дискредитираме един от участниците в изборите за кмет на София по начин, който е несъвместим с нашата професия“, се казва в съобщението. „Ние се обявяваме още по-категорично срещу партии и политици, които легитимират подобни медийни издания, като им дават интервюта, канят техни представители на събития или им плащат за рекламни и PR кампании по време на изборите.“

Кабинетът на президента Румен Радев излезе с изявление, в което осъжда "замърсената медийна среда" в страната и нареченото "умишлено разбиване" на етичните стандарти в българската журналистика.

Президентът порица и политиците и партиите, които публично осъждат тази „грозна” практика, като в същото време легитимират извършителите чрез тяхната подкрепа и покровителство.

„Чудовищна атака“

Последната цел на сайта на PIK News е Борислав Игнатов - кандидат на предстоящите избори за кмет на София, отбелязва BBC MONITORING.

Игнатов определи публикуването на изображенията като „чудовищна атака“ в своя публикация във Фейсбук. „Питам се какво направих, за да провокирам такава грозна агресия, която потопи близкия до мен човек в дълбок шок и срив?“

Той отрече твърдението на ПИК, че партньорката му има профили в порно сайтове.

„Те вероятно смятат, че всичко е разрешено, за да се запази отровното статукво и да се убедят обикновените хора да не търсят промяна...Аз обаче не се отказвам, напротив - ще водя тази кампания с още по-голяма решимост", казва още Сарафов, цитиран от BBC MONITORING.

Британското издание допълва, че неприличните снимки продължават да стоят в сайта ПИК и допълва: "ПИК отговори на лавината от критики, като застана на първоначалното си решение и отказа да сваля снимките.
Сайтът публикува продължителна тирада срещу своите критици, маркирайки ги като „миряни, самодеи и негодници“, както и за „представители на американизма в България“.
"В интерес на обществото е публикуването на тези снимки, аргументира се българският сайт, защото избирателите трябва да знаят, че съществуването на такива изображения би направило Игнатов уязвим за манипулация и изнудване, ако той стане кмет. Статията завършва с призив Игнатов да напусне състезанието", посочва BBC MONITORING.

„Свободата на словото не е абсолютна“

ПИК не е непознат с обвинения, че използва клевета и лъжи, за да подкопава противниците. Сайтът е осъждан да плаща обезщетение на няколко лица и компании през годините.

В един такъв случай софийски съд постанови през 2018 г., че PIK News трябва да изплати обезщетение на журналиста и активиста Николай Стайков за кампания за клевета му. „Свободата на словото не е абсолютна“ , реши съдът, „и изключва разпространението на невярна информация, засягаща личните граждански и човешки права“.

След "безпрецедентния" отпор срещу публикуването на изображенията, няколко политически партии обявиха, че ще изключат онлайн агенцията ПИК от предизборната си кампания . Премиерът Бойко Борисов потвърди, че това ще се случи и с неговата партия ГЕРБ.

"Лечебен процес"

Опитът на ПИК да дискредитира състезателя в надпреварата за кмет на София обаче може да предизвика и обратното, като пример е едно съобщение за подкрепа във Facebook: „Не съм убеден, че сте идеалният кмет, но това ме убеди да гласувам за вас , Успех и се надявам да имате шанс да се докажете пред нас и като кмет. “

Освен гнева, има и надежда за промяна. Привържениците на медийната инициатива са категорични, че ще се борят за изчистване на българската журналистика от неетични практики и организират протест.

Президентът озвучи подобно настроение в изказването си: „Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до лечебен процес в българската журналистика.“, завършва BBC MONITORING.

 

Превод: Силвия Димитрова, 5GMedia

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%