СНОУДЪН СЕ НАДЯВА ДА ПОЛУЧИ УБЕЖИЩЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЧРЕЗ МАКРОН

Автор: 5 GmediA 11:39, 15 септември 2019
Източник: БГНЕС архив

Едуард Сноудън, човекът, отговорен за разкриването на редица глобални програми за наблюдение, управлявани от американски агенции, наскоро разкри, че би искал да получи убежище във Франция. Той сподели, че е подал молба за убежище във Франция през 2013 г., по време на председателството на Франсоа Оланд, но каза пред радио „Интер“, че се надява днес президентът Еманюел Макрон да одобри искането му.

Според него, приемането на такива като него от някоя държава не е враждебен акт към САЩ. Хората като нас би трябвало да бъдат защитени, убеден е той.  Не става дума за Европа, а за системата.

Сноудън, заяви по-рано, че би се изправил пред съда в САЩ, ако му бъде дадена възможност да обясни пред магистратите мотивите си да предаде секретни материали на журналисти.

Както посочва АФП досега над дузина държави са „отказали молбите“ да приемат Сноудън.

Сноудън ще направи премиера на мемоарите си под заглавие „Постоянен запис” на 17 септември – на същия ден окончателният проект за Конституция на САЩ е създаден преди повече от два века. “Всичко, което правим сега, трае завинаги, не защото искаме да помним, а защото вече не ни е позволено да забравяме”, заяви Сноудън в Туитър.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%