ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: КАКТО МРАЗИМ КРАДЦИТЕ И УБИЙЦИТЕ, ТАКА ТРЯБВА ДА МРАЗИМ И ХАКЕРИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:15, 17 септември 2019

"Ако се отнасяме с толерантност към хакерите, нищо добро не ни очаква. Законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Ние искаме да облекчим гражданите, да има повече електронни услуги, но ако някой троши непрекъснато, ще се върнем към пишещите машини", това заяви пред медии премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Както мразим крадците, убийците, така трябва да мразим и хакерите, настоя премиерът.

1500 лева е заплата за ИТ-специалист в ГДБОП. В частния сектор е около 10 000 лева.

"Само човек с голяма кауза може да дойде да работи за нас, в държавната администрация", подчерта Борисов и допълни, че с финансовия министър обмислят увеличение на заплатите на киберспециалистите в електронното управление.

"Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалифицирани хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват „Благодаря“, коментира премиерът Борисов.

Той участва във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“. На събитието висши представители на властта в България, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдават публична демонстрация на хакерска атака и ще положат основите на партньорство за ефективно противодействие срещу киберзаплахи.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%