ПРОКУРАТУРАТА: НЕ Е ИМАЛО ПРОФИЛАКТИКА, КАКТО И ТЕХНИЧЕСКА ПРИЧИНА "ХОРИЗОНТ" ДА СПРЕ

Автор: 5 GmediA 11:12, 17 септември 2019

Софийската градска прокуратура поема случая със спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) за 5 часа на 13 септември. Проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, е установила данни за длъжностно престъпление от директора на Дирекция „Техника“ на БНР Пламен Костов, съобщи Националното радио.

По повод спирането на излъчването на „Хоризонт“ от 6 до 11 ч. от прокуратурата са установили, че за този период е имало планирана профилактика за три регионални предавателя и че от създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до сега никога не са спирани всички предаватели заради специфичните задължения на националното радио по отношение на националната сигурност.

Въпреки това, извън по-рано утвърдения график за профилактика, Пламен Костов е поискал на 11 септември профилактиране на целия студиен комплекс на „Хоризонт“, а генералният директор Светослав Костов е сложил резолюция „Да“.

Подробно е описана комуникацията на Пламен Костов и служителка на НУРТС с фамилия Стойкова. Тя е свързана с поисканата профилактика. Приложени са данни за електронната комуникация между техническия директор и нея, като последната комуникация е от 13 септември, когато Пламен Костов ѝ благодари за съдействието и отправя молба сигналът на „Хоризонт“ да бъде възстановен 40 минути по-рано, а именно към 10,20 ч.

Проверката е установила още, че не е имало никаква профилактика на студийния комплекс на „Хоризонт“ и че не е имало технически причини, които да налагат извършването на такава профилактика.

Сега от преценката на Софийската градска прокуратура ще зависи дали данните за евентуално длъжностно престъпление, открити по отношение на техническия директор, ще станат повод и за повдигането на обвинения.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%