ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ: ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ ЗАТИХВА, ПРОБЛЕМЪТ Е В СОФИЯ

Автор: 5 GmediA 08:55, 19 септември 2019

Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, това съобщи за Националната телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст", обясни той.

Той е категоричен, че в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи, посочи още експертът.

Той заяви: "Ако не ликвидираме морбили до февруари месец, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили".

 

Последни новини

Общо гласували: 211

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не
175 гласували / 82.94%
Не ме интересува
36 гласували / 17.06%
Да
0 гласували / 0%