ПРОВАЛ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ В ГЛАСУВАНЕТО НА ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"

Автор: 5 GmediA 15:26, 19 септември 2019

Лош резултат за България от гласуване по пакета „Мобилност” в комисията по транспорт на Еворпарламента - той няма да бъде върнат на еврокомисията. Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Изненадващо беше съотношението на силите тази сутрин в комисията по транспорт – 2/3 от гласовете бяха „против” предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция, съобщи бТВ. Българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои от исканията, за да могат да отстояват приоритетите за българските превозвачи.

Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. Предстоят преговори между ЕК, ЕП и Европейския съвет. Те трябва да намерят компромисно решение. Неофициално отново се изчислява съотношението на силите.

През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватия. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%