НА 25 СЕПТЕМВРИ ТЕГЛЯТ ЖРЕБИЯ ЗА ПОРЕДНОСТТА В БЮЛЕТИНИТЕ ЗА МЕСТНИЯ ВОТ

Автор: 5 GmediA 16:16, 19 септември 2019

Жребият за поредността на номерата в бюлетините за местните избори ще се тегли в ЦИК на 25 септември в 10:00 часа, съобщи Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия, предаде Novini.bg.

ЦИК прие решение за техническата характеристика на бюлетините и методически указания за работата на ОИК, съобщи Цанева.

Предварителните списъци на избирателите вече са публикувани и хората могат да проверят дали са в тях. Проверки се правят през Интернет страницата на ГРАО и на телефон 0800 14726, безплатен за цялата страна.

Предварителният брой на избирателите е 6 227 901 избиратели. Окончателният брой на избирателите ще бъде публикуван непосредствено преди вота.

ЦИК е приела и становище за отпуските на кандидатите за кметове и общински съветници на местните избори.

Говорителят на комисията Таня Цанева обясни, че кметовете, които се кандидатират за нов мандат, трябва да определят един от своите заместници, който да поеме поста. Те задължително трябва да излязат в отпуск, платен или неплатен.

Ако кметовете се кандидатират за общински съветници, излизат в отпуск само за предизборната кампания.

От ЦИК поясниха, че в населените места, където избори няма да има, действащите кметове изпълняват задълженията си до изтичане на мандатите им.

Депутатите, евродепутатите, министрите, техните заместници, могат да не излизат в отпуск, ако поискат да се кандидатират в местните избори, уточни Таня Цанева.

Общо гласували: 44

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
18 гласували / 40.91%
Да, няма страшно
16 гласували / 36.36%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 22.73%