ПОД ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ ЗАПОЧНА СВЕТОВНОТО ПО РЪГБИ

Автор: 5 GmediA 10:32, 21 септември 2019

Легендата гласи, че Уилям Уеб Елис се навел и грабнал топката с ръце, за да се понесе напред с нея. И така се родил той - спортът ръгби, по който е луд половината свят. Поне. Започва Световното първенство в Япония, а прогнозно то ще достигне до 800 милиона домакинства по света. И това е предварителна прогноза, базирана само на страните с официално излъчване по телевизия. Сигурно ще са доста повече с хората, стриймващи мачовете или гледащи ги не съвсем легално. Защото, макар и да не е най-популярен спорт у нас, ръгби е глобален феномен. Това ще бъде първото издание на надпреварата на азиатска земя. Принц Акишино откри шампионата след церемония, вдъхновена от японските фестивали с високотехнологично танцувално представление на Кабуки. 

Президентът на международната организация, ръководеща спорта, и бивш капитан на Англия Бил Бомон вярва, че турнирът ще промени Япония и ръгбито. От ръководената от него World Rugby посочват, че броят на хората в Азия, започнали да се занимават с ръгби през последните три години, се е увеличил с 1.8 млн. души, като от тях около 1 милион са в Япония. Билетите за световното са почти разпродадени (97%).

 Купата "Уеб Елис" чака деветия световен шампион в ръгби, а първенството на планетата започна вчера следобед наше време в Япония. Откриха го домакините и отборът на Русия. Пред близо 49 000 души в Токио Русия изненадващо поведе в мача чрез Кирил Голоснитски, който реализира първото есе в турнира още в четвъртата минута. Япония обаче отговори бързо и победи с 30:10.

20-те най-силни отбора на планетата са разделени в 4 групи, като първите два тима от всяка ще се класират за 1/4-финалите. Бойното поле е готово. Заплашителни физиономии, изплезени езици, страшни погледи... Дори да не сте запалени почитатели на спорта, е много вероятно да сте гледали кадри от "хака" - ритуал, който отборът по ръгби на Нова Зеландия изпълнява преди мачовете си. Големият въпрос е има ли кой да спре отбора, който спечели последните две титли.  Светът чака третото най-гледано зрелище в спорта (в турнирен формат, а не като един мач), което отстъпва само на Мондиала по футбол и лятната Олимпиада. Ръгби-планетата е огромна, нейни представители има на всеки континент. А събитието, което ще продължи цели 43 дни, за да завърши на 2 ноември в Йокохама, е грандиозно. 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%