ДЕСЕТКИ БЯХА РАНЕНИ ПРИ СЕРИЯ МОЩНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В АЛБАНИЯ

Автор: 5 GmediA 15:56, 22 септември 2019
Източник: БГНЕС

Две силни земетресения удариха Албания вчера следобед, принуждавайки хората да излязат на улицата в няколко града и предизвиквайки спиране на тока в столицата и срутване на някои сгради в близко село.

Земетресенията доведоха до наранявания на 52 души, според последните информации. Общо около 80 души са потърсили медицинска помощ както в Тирана, така и в Дурас.  “Няма смъртни случаи”, заяви говорителят на албанското Министерство на отбраната Албана Каджадж.

Първото земетресение е регистрирано около 16:00 ч. местно време и се е усетило в съседна Черна гора и Италия, но и на гръцкия остров Корфу, според някои потребители на Туитър. Земетресението е с магнитуд 5,6 и дълбочина 10 километра. То е регистрирано близо до Дурас, на по-малко от 40 километра западно от столицата Тирана, според Американската геоложка служба.

Репортери и свидетели на АФП съобщиха за счупени прозорци и дълбоки пукнатини по фасадите на сгради в Дурас, както и в столицата. Стоките в редица супермаркети са били по пода. Падаща зидария е повредила паркирани автомобили в Тирана.

В университета в Тирана сградата, в която се намира отделението по геология, също е била повредена, според свидетели.

В Тирана има повредени сгради, а в близкото село най-малко 10 къщи са се срутили.

48 къщи и 3 апартамента са понесли щети в Тирана, а в Дурас – 42 къщи и 4 апартамента, съобщи министъра на отбраната на пресконференция.

Поради бедствието албанският премиер Еди Рама отмени пътуването си до Ню Йорк. Очаква се той да се завърне в Албания от Франкфурт.

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%