БРИТАНСКИ ПОЛИТИК ИСКА БОСОВЕТЕ НА THOMAS COOK ДА ВЪРНАТ ОГРОМНИТЕ СИ БОНУСИ

Автор: 5 GmediA 11:39, 23 септември 2019

Британската туристическа компания Thomas Cook внезапно обяви фалит, оставяйки 150 000 свои клиенти в неизвестност как ще се приберат у дома. Британският премиер Борис Джонсън коментира, че правителството ще помогне на туристите да се приберат у дома, а шефовете на компанията трябва да дадат отговор защо се е стигнало до колапс на компанията. Джон Макдонъл от правителството “в сянка” призова правителството да подпомогне компанията, а нейните босове - да върнат огромните годишни бонуси.

За 5Gmedia коментира Румен Драганов, председател на Института за анализи и прогнози в туризма:

Фалитът на Thomas Cook предизвика хаос на редица летища. Компанията се обърна към Гражданска въздухоплавателна администрация да помогне за организиране на връщащите полети на британски туристи. Вчера 34 британци на летище Бургас са били извозени с полета на Бoлкан ер (BH Air) до лондонското летище “Гетуик” поради отмяна на полета за Кардиф. Необходима е организация от ГВИ за всички британски туристи на територията на страната, засегнати от фалита на Thomas Cook за тяхното извозване до Великобритания.

Акциите на Thomas Cook паднаха на 0.106 USD. През 2011 г. акциите се движеха на 0.30 USD. След укрупняването през 2014 г. достигнаха до 6.28 USD като в последната години паднаха много поради невъзможност да рещат големия си проблем за покриване дълга на един от партньорите. Сега се надявам това да е ход към преструктуриране на фирамата за изчистване на задължението и тя да се върне скоро на пазара.

Thomas Cook GmbH е принуден да премине към управление при извънредни ситуации. Пътуванията на 23 и 24 септември не може да бъдат гарантирани. Всяка продажба на пътувания е спряна. От компанията съобщават : "В момента сме предприели окончателни варианти. Ако те не успеят, ние сме принудени да подадем фалит за Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH и Bucher Reisen & Öger Tours GmbH и вероятно други компании".

Очаква се български хотелиери, приемащи туристи на Thomas Cook да пострадат, заради принципа на 60-дневно отложено плащане от страна на туроператорите към хотелите.

Тагнато в: Томас Кук
Общо гласували: 82

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
35 гласували / 42.68%
През юни
25 гласували / 30.49%
В края на годината
13 гласували / 15.85%