СНЕЖНА БУРЯ В ЩАТИТЕ: МЕТЪР СНЯГ ПАДНА В МОНТАНА

Автор: 5 GmediA 08:01, 30 септември 2019

В Щатите зимата дойде. Силна буря донесе в неделя рекордна снежна покривка от 91 см на някои места, а щатът Монтана обяви извънредно положение, за да разчисти пътищата, съобщи БТА, цитирана от Нова телевизия.

През нощта се очаква да паднат още 30 до 61 см сняг. Зимни предупреждения са в сила за западната част на Монтана и за планинските райони на северен Вашингтон и северно Айдахо. Очаква се снеговалеж и в райони на Калифорния, Невада, Уайоминг, Орегон и Айдахо.

Губернаторът на Монтана Стив Бълок обяви в неделя извънредно положение, след като 101 см сняг паднаха в градове, като Браунинг, което доведе до затваряне на магистрали и много катастрофи. Температурите се очаква да паднат през нощта до минус 6,6 по Целзий или повече в западна Монтана и северната и централната част на Айдахо.

Губернаторът Стив Бълок каза, че безпрецедентна зимна буря е изненадала властите през септември, но щатските и местните служби полагат всички усилия, за да опазят здравето и сигурността на жителите.

Силните ветрове създават условия и за поледици в някои райони.

Над 170 пътно-транспортни произшествия станаха в канадския град Калгари и неговите околности след първия за сезона снеговалеж.

По данни на полицията са станали 171 катастрофи, като само в една от тях са участвали 16 автомобила. Пострадали са общо 13 души. Хората са призовани да не използват личните си автомобили, ако не е крайно наложително.

На летището в Калгари са отменени десетки полети.

Според канадските синоптици в района на град Калгари от събота до понеделник на обяд ще паднат до 25 см сняг. Метеоролозите отбелязват, че колкото и да е ранно идването на зимата, подобни явления са наблюдавани и преди, като например през 2014 г., когато на 8 септември в Калгари паднаха 10 см сняг.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%