УЧАТ ДЕЦАТА НИ НА МАТЕМАТИКА С ПОМОЩТА НА ДУМИ КАТО "ДЕБИЛ", "ПОБЪРКАН" И "САКАТ"

Автор: 5 GmediA 09:42, 4 октомври 2019

Ново помагало за извънкласни дейности възмути родители и учители. То се казва „Умник-математик” и в него фигурират „числа с много странни имена”. Сред тях попадат „дебил”, „побъркан”, „сакат”, „досаден”, „коварен”, съобщи бТВ.

Например: eдно число ще наричаме „дебилно”, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.

Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия учебен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена: „Едно четирицифрено число ще наричаме „побъркано”. Ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. Честно казано като прочета "побъркано" дори не мога да продължа по-нататък, защото тези епитети не се връзват с точната наука математика”.

Майката намира, че употребата на тези думи не учи децата на толерантност: „Настройката и нагласата, която насаждат в децата. Защото използвайки тази дума към цифра, едно дете би използвало спокойно тази дума и към свой съученик.”

Подобно мнение споделя и класният ръководител на нейния син – Мина Илиев от 47 СУ „Христо Данов”. За разлика от много деца, неговите ученици обичат математиката и с удоволствие решават допълнителни задачи. Този сборник обаче учителят не би разрешил в клас: „Първо как ще обясните на детето какво значи дебил? И оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва още отсега тези думички. Сакато... Има много деца, които са в това положение. Дали трябва да им го намекваме?!”

Авторите на помагалото са учителки от Софийската математическа гимназия. Уверяват, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците.

Помагалото е на пазара от седем години, а авторът на задачата Мария Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи: „Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота. Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота.”

Колегата ѝ Надя Кръстева допълва: „Нека да не се забравя, че ние целим един иновативен подход, който именно е в нестандартните думички, които се използват и в методиката, която преподаваме.Не забравяйте, че в крайна сметка това е извънкласна математика!”

Съавторът Детелина Найденова се аргументира, че в неформална среда децата използват тези думи: „В момента се дискутира някоя конкретна дума, която наистина за съжаление те си използват в разговорния език.”

Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. Такова задължение няма и по закон.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%