ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ОБАГРИХА В ЧЕРВЕНО “УОЛСТРИЙТ”

Автор: 5 GmediA 12:30, 8 октомври 2019
Източник: Снимка: getty images

Хиляди протестиращи срещу изменението на климата излязоха на улиците в градовете по света в понеделник, като започнаха две седмици мирно гражданско неподчинение, за да поискат незабавни действия за намаляване на въглеродните емисии и предотвратяване на екологична катастрофа, съобщи Ройтерс.

В Лондон полицията арестува 276 активисти, които блокираха мостове и пътища в центъра на града и се залепиха за автомобили, докато протестиращите в Берлин спряха движението по кръговото на Victoria Column.

Холандската полиция се намеси, за да арестува повече от 100 климатични активисти, блокиращи улица пред националния музей на страната, а подобни протести имаше и в Австрия, Австралия, Франция, Испания и Нова Зеландия.

Извинете, че блокирахме пътя, но това е спешна ситуация“, гласяха табели, държани от активисти в Амстердам.

Във финансовия квартал на Ню Йорк протестиращите окъпаха бика на Уолстрийт и самите тях с фалшива кръв и лежаха около скулптурата, за да предизвикат страхове от смъртоносна екологична катастрофа.

Протестите са най-новият етап в глобална кампания за по-строги и бързи стъпки срещу изменението на климата. Те са координирани от екодвижението Extinction Rebellion, нашумяло през април, когато причини проблеми с трафика в централния Лондон за 11 дни.

Миналия месец милиони млади хора изляха по улиците на градове по света, вдъхновени да предприемат действия от 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг.

Движението Extinction Rebellion казва, че очаква мирни протести през следващите две седмици в повече от 60 града от Ню Делхи до Ню Йорк, призовавайки правителствата да намалят емисиите на парникови газове до нула до 2025 г. и да спрат загубата на биоразнообразие.

 

Снимки: Ройтерс, Дейли мейл

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%