СЪДИИ ОТ ВСС ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ЛОЗАН ПАНОВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД

Автор: 5 GmediA 11:34, 17 октомври 2019

10 от 14-те членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Причината е обръщението на Панов от понеделник по казуса "Джок Полфрийман", в което той призова колегите си да решат бързо казуса с австралиеца и да не се страхуват от силните на деня, предаде БНТ.

В своя официална позиция, публикувана на сайта на ВСС, висшите магистрати посочват, че е недопустимо председателят на ВКС да ангажира институцията със собственото си мнение.

Определят призивите и внушенията по висящи пред ВКС дела като нарушение на независимостта на съдебния състав, Конституцията и законите на страната.

В позицията им се отбелязва още, че поименното посочване на съдиите от състава, който разглежда делото е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. А призивът за бърз и желан изход от делото е недопустим опит за влияние.

Председателят на Върховния касационен съд отказа коментар за исканата му оставка. В писмо до главния прокурор Лозан Панов напомни, че е поискал информация за обвинителните актове, внесени от Иван Гешев като прокурор и все още не е получил нищо.

Общо гласували: 40

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
16 гласували / 40%
Да, няма страшно
15 гласували / 37.5%
Да, но с маска и ръкавици
9 гласували / 22.5%