ДОНАЛД ТУСК: СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ СА ГОТОВИ ЗА ЕС, ТОВА БЕШЕ ГРЕШКА

Автор: 5 GmediA 16:25, 18 октомври 2019

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз ще се върне към разширяването до май 2020 г., преди срещата на върха в Загреб, след като страните членки не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори с Албания и Македония.

„Да бъдем ясни: Северна Македония и Албания не са виновни за това, те са готови. Няколко държави-членки на ЕС не са готови. Аз лично смятам, че това беше грешка“, каза Доналд Туск и призова страните в региона да не се отказват.

Канцлерът Ангела Меркел заяви на пресконференция, че "много съжалява", че ЕС не е постигнал консенсус и заяви, че против са Франция, Дания и Холандия.

Отговор дойде и от Северна Македония.
"Македония категорично продължава по европейския път. Основателно е разочарованието, защото ние изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори. Договорите с България и Гърция ще бъдат изпълнявани, защото те са в основата на добросъседските ни отношения". Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в извънредно обръщение след лошите новини от Брюксел.

Държавният глава съобщи, че в неделя 20 октомври под негово ръководство ще се проведе лидерска среща за анализ на новата ситуация. Според Пендаровски в момента е най-важно всички заедно да демонстрират единство и да препотвърдят безалтернативността на евроатлантическата интеграция на Македония.

„Македония е категорично европейска страна и тя принадлежи на Европа. В Обединена Европа има място за всички, включително и за Македония“, заяви президентът.

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%