МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕМИЕР ЗАЕВ: НИЕ ИЗПЪЛНИХМЕ ВСИЧКО, А ЕС НЕ СПАЗИ ОБЕЩАНИЕТО СИ

Автор: 5 GmediA 10:34, 20 октомври 2019
Източник: БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи самият той в извънредно обръщение към нацията. Решението на Заев идва часове след блокирането от страна на Франция на започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев иска изборите да бъдат проведени в най-кратки срокове. Той няма намерение да подава оставка. Премиерът на РС Македония Зоран Заев ще представи тази си позиция утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

“Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен”, подчерта премиерът Заев.

“Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред Вас и поради тази причина искам да чуя Вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим”, каза още Заев и добави: “Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение”.

Той призова да се продължи по европейския път, защото друго води към национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор.

Северна Македония няма друг път, който да е поела и към който да се стреми, освен пътя към ЕС и европейските ценности.

“Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава”, подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. “Не са ни нужни разправии със съседите”, добави той.

„Искаме Европа, не за да влезем на територията на ЕС, тъй като вече сме част от европейския континент, а заради европейските ценности. Ще бъде като в Европа, защото нашите деца ще се чувстват като деца в Европа. И ние трябва да продължим това“, каза Заев.

Договорът за добросъседство с България и Преспанският договор създадоха още по-големи предпоставки да получим покана за започване на преговори за ЕС. И Франция го потвърди това, посочи премиерът.

Той подчерта, че 27 от 28-те лидери на ЕС подкрепят започването на преговори със страната, като добави, че разбира дилемата на Франция и не трябва да обезсърчава Скопие.

„Вярвам, че те ще променят позицията си, защото ЕС е създаден с разум. Има причини, поради които ЕС трябва да съществува. Да бъде силен, обединен, единен партньор, срещу САЩ, Русия, Китай и целия свят и да демонстрира демократичните ценности“, подчерта Заев.

Той подчерта, че след петъчното отрицателно решение на Европейския съвет, почти всички премиери и президенти на страните-членки на ЕС са насърчили него и македонския народ да продължат по европейския път и са показали, че подкрепят Северна Македония.

Заев е убеден, че ЕС ще преодолее различията, защото има интерес към Западните Балкани, точно както „ние имаме интерес към ЕС“.

„Не трябва да се отказваме. Знаем реформите, които трябва да направим. Искаме да сме член на ЕС, заради европейските ценности тук“, добави Заев.

Той подчерта, че „ще станем член на ЕС и ще допринесем“, като работим у дома, за да „засияе слънцето“ и отново „да запалим звездите, които ще ни ръководят към целта, която преследваме“.

БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%