ТУРЦИЯ СЛАГА КРАЙ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В СИРИЯ. С РУСИЯ ЩЕ ПРОВЕЖДАТ СЪВМЕСТНИ ПАТРУЛИ

Автор: 5 GmediA 08:31, 23 октомври 2019

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха „историческа“ сделка, целяща да държи кюрдските сили далеч от границата на Сирия с Турция.

Турция този месец започна офанзива за прогонване на кюрдските сили от южната им граница и създаване на буферна зона.

Русия е съюзник на Башар Асад и изрази загриженост относно чуждестранната намеса в Сирия.

Турция и Русия сега ще провеждат съвместни патрули по границата.

Сделката идва след като САЩ обявиха внезапно и неочаквано оттегляне от сирийските територии и анализаторите виждат това като циментиране на турското и руското влияние в региона.

За Турция това означава запазване на контрола над областите, придобити за сметка на кюрдите, докато за Русия силите му, наред със сирийските, ще контролират останалите.

Часове след обявяването на сделката Турция заяви, че ще прекрати „Мирна пролет“ и няма нужда да възобновява настъплението си, което беше задържано поради прекратяване на огъня, тъй като кюрдските бойци се оттеглиха от турската "безопасна зона".

Какво беше уговорено?

Турция е завзела ивица земя с дължина 120 км между градовете Рас ал Айн до Тал Абияд, за да създаде "безопасна зона" за преселване на до два милиона бежанци, които в момента са в Турция.

Русия се съгласи да разреши операцията на Турция, премахвайки риска от конфликт между двете страни.

В общото изявление на Русия и Турция се казва, че кюрдските сили "ще бъдат отстранени" от градовете Манбидж и Тал Рифат - и двата се намират извън зоната на военната операция.

Кюрдските милиции все още не са посочили дали ще се съгласят на тези искания.

Съгласно плана Русия ще организира съвместни патрули с Турция в части от северна Сирия, за да гарантира, че кюрдските сили няма да се върнат в райони близо до границата на Сирия с Турция. Това патрулиране ще започне днес.

Съвместните руски и сирийски патрули в райони, в които турските сили не действат, също ще започнат в сряда.

Съобщението дойде след разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Тайип Ердоган

Асад благодари на президента Путин и "изрази пълната си подкрепа за резултатите от работата, както и за готовността на сирийските гранични служители, заедно с руската военна полиция, да стигнат до сирийско-турската граница", заявиха официалните власти в Кремъл.

Коалицията, ръководена от САЩ, разчита на сили, водени от кюрдските войски, за да се бият с бойците на Ислямска държава (ИС) в Северна Сирия през последните четири години, но те са доминирани от кюрдските милиции за защита на населението (YPG), които Турция вижда като терористична организация.

Преди малко повече от две седмици президентът Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли американските войски от Сирия. Скоро след това Турция започна офанзива срещу кюрдите.

Русия разположи войски близо до границата.

Турция се съгласи да спре нападението миналата седмица по искане на САЩ за "улесняване на изтеглянето на силите на ПКК от контролираната от Турция зона зона".

Кюрдите получават още 150 часа, за да се оттеглят на дълбочина 32 км. от границата с Турция.

Каква е била цената?

ООН казва, че над 176 000 души, включително почти 80 000 деца, са били разселени през последните две седмици в североизточна Сирия, където живеят около три милиона души.

Около 120 цивилни са загинали в битката, заедно с 259 кюрдски бойци, 196 подкрепени от Турция сирийски бунтовници и седем турски войници, според Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), базирана в Обединеното кралство група за наблюдение.

Двадесет цивилни също са убити при нападения на ПКК на турска територия, казват турските служители.

Източник: БГНЕС

 

Последни новини

Общо гласували: 41

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
16 гласували / 39.02%
Да, няма страшно
15 гласували / 36.59%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 24.39%