МИЛИАРДНИЯ МОНДИАЛ В КАТАР ПРОМЕНЯ ПРОГРАМИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪРВЕНСТВА ПРЕДИ КОЛЕДА 2022

Автор: 5 GmediA 11:20, 27 октомври 2019

Световната футболна асоциация (ФИФА) прие официално датите за световното първенство в Катар през 2022 г. Шампионатът, който ще се проведе в Близкия изток е първият, който няма да е през лятото, а в края на годината. От ФИФА гласуваха Мондиала да е между 21 ноември и 18 декември. Първенството ще продължи само 28 дни, като обикновено световните форуми се провеждат в рамките на 32 дни.

Причината световното да бъде изместено в края на годината е горещото време в Катар през юли. Периодът ноември-декември обаче ще доведе и до прекъсване на шампионатите в отделните страни. Още при обсъждането на идеята част от големите европейски клубове бяха против.

 Висшата лига изготви предложение за промяна в графика на мачовете след 3 години, заради предстоящия в Катар световен шампионат. Идеята е Премиър лийг да спре 9 дни преди мондиала и да се възобнови 8 след неговия край.

„Дейли Мейл“ твърди, че първоначалните планове са временно да се наруши зимната пауза и да се играят мачове до 12 ноември, 9 дни преди началото на световното. Премиър Лийг и Чемпиъншип ще се завърнат на Боксинг дей (26 декември), точно 8 дни след края на Мондиал 2022.

За да се осигури допълнително време, сезонът за двете най-горни дивизии ще стартира една седмица по-рано и ще свърши една по-късно. 

Президентът на ФИФА Джани Инфантино иска световното в Катар да бъде най-голямото дотук и няколко пъти коментира възможността 48 отбора да участват в него. Швейцарецът предложи и други страни на Арабския полуостров да домакинстват на част от мачовете. Световното по футбол в Катар, ще бъде и най-скъпата надпревара в цялата история на спорта до този момент. Цифрите, които самите организатори изнесоха пред обществеността, потвърждават и всичко онова, което отдавна знаем и си мислим – това ще бъде един наистина, наистина скъп турнир.

Финансовият министър на Катар Али Шариф Ал Емади потвърди, че арабската страна изразходва по 500 милиона щатски долара седмично, за да подготви домакинството си на Мондиала през 2022. В това число влизат разходи по инфраструктурата на Катар и стадионите, които трябва да приемат мачовете след три години. 

Прогнозите са за 200 милиарда долара.

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
24 гласували / 64.86%
НЕ
13 гласували / 35.14%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%