КЗК ПРОВЕРЯВА ФИРМАТА НА ДОМУСЧИЕВИ ЗА СДЕЛКАТА ЗА НОВА ТВ, ПРИ ТАКАВА ПРОВЕРКА ЧЕХЪТ ПЕТР КЕЛНЕР Я ИЗПУСНА!

Автор: 5Gmedia , 14:32, 5 март 2019

Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на сделката за покупка на Нова телевизия между ”Адванс медиа груп” на Кирил и Георги Домусчиеви и шведската MTG.. Процедурата, както е ясно, не е прецедент, а се прави по закон, винаги преди подобни сделки.

При същата проверка - пак за покупката на Нова броудкастинг груп, през юли миналата година, Антимонополната комисия не позволи на най-богатият чешки бизнесмен, милиардерът Петр Келнер, да я купи. Мотивът: че с придобиването на най-голямата медийна група в България Нова броудкастинг,  притежаваната от него PPF Group  щяла стане много силна и евентуално да има монополно влияние върху медийния пазар. За забраната на КЗК спомогна и фактът, че Келнер финализира покупката на норвежкия Теленор в Централна и Източна Европа - в България, Сърбия, Черна гора и Унгария.
Решението на КЗК, тогава, провокира коментари, че с подобен аргумент, нито един от медийните магнати от световен мащаб, не би успял да купи българската електронна медия.

В допълнение, Чех получи още един удар на българска територия - той обжалва решението на КЗК, а Административният съд насрочи делото чак за 12 март т.г., с което буквално пресече намеренията му за сделка. А и делото, което е точно след седмица, на практика се обезмисля при старта на новата сделка.

Започналата днес проверка на КЗК тръгва с детайлен анализ на дейността на кандидат-купувача "Адванс Медиа Груп" ЕАД , пише Investor.bg . В съобщение, публикувано на сайта на Антимонополната комисия, се посочва, че започва преглед на върху концентрациите между предприятия и влиянието върху медийния пазар.
Проверката ще продължи около месец. Предварителното споразумение между продавача и купувача бе сключено в края на миналия месец. Шведската MTG оценява активите на 185 млн. евро. Сделката включва 100% от собствеността на телевизията и мажоритарен дял в компанията "Нет Инфо" и се очаква да бъде финализирана през втората половина на годината.

 

 

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%