HALLOWEEN - НАШЕСТВИЕ НА ВЕЩИЦИ И ТИКВЕНИ ФЕНЕРИ

Автор: 5 GmediA 09:45, 31 октомври 2019

Днес, 31 октомври, светът празнува Хелоуин. Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда най-вече в англоговорящите страни. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Произходът на празника е свързан с древните келти. Те празнували своята Нова година – Самхайн, в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

Хелоуин плъзва по света като нашествие на зомбита. От Германия до Япония все повече младежи участват в празника.

Във Великобритания, както и в САЩ и Канада има наследници на келтите от които тръгва празнуването на Хелоуин. Но дори и там, където хората нямат пряка връзка с древното племе, захарните украси на есенния празник са превзели магазините. В Германия например през последните 25 години броят на отбелязващите Хелоуин младежи драстично се е увеличил. Японците също празнуват Хелоун. Не от врата на врата в търсене на лакомство, а като се маскират. За ежегодното шествие на хелоунските тикви Haraiuku-Omotesando се стичат хиляди костюмирани деца, а тълпите за Хелоуинския парад Кавазаки според BBC стигат до 100 000, съобщи National Geographic.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси.

Традиционните цветове на Хелоуин са черното и оранжевото.

 

 

Тагнато в: Хелоуин

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%