РУСЕ И БЛАГОЕВГРАД СИ ИЗБРАХА ЧЕРВЕНИ КМЕТОВЕ

Автор: 5 GmediA 21:06, 3 ноември 2019

ГЕРБ спечели балотажа в трите най-големи града в страната, но БСП се върна на власт във важни областни центрове, предаде БГНЕС.

Без изненада управляващата партия на премиера Бойко Борисов спечели София, Пловдив и Варна, но това стана едва на втори тур. Йорданка Фандъкова е новият стар кмет на столицата с около 53,5%. Това ще бъде нейният четвърти мандат. За разлика от 2015 г., когато спечели още на първи тур с над 230 хиляди гласа, сега тя трябваше да се яви на балотаж срещу независимия кандидат Мая Манолова, за която гласуваха 40,6%, според предварителните данни от екзитпола.

В града „под тепетата“ Борисов заложи изцяло на нов кандидат, след като досегашният кмет Иван Тотев не беше подкрепен за втори мандат. Здравко Димитров ще бъде най-вероятно новият градоначалник на Пловдив. Според неофициалните данни от екзитпола получава 55,4%. Той победи с почти двойно по-голям резултат кандидата на ВМРО Славчо Атанасов /39,1%/, чието явяване на балотажа изненада всички, тъй като се смяташе, че това ще е Даниела Каназирева.

В черноморската столица настоящият кмет Иван Портних беше преизбран /около 60%/. На първи тур малко не му достигна. Той се наложи с огромна преднина над Костадин Костадинов /36%/, който се прочу на европейските избори през май с изключително противоречив предизборен клип, в който се разстрелваха хора.

БСП се представи по-добре от предишните местни избори. Левицата спечели в големите областни градове Русе и Благоевград. В дунавския град Пенчо Милков още на първи тур водеше пред Диана Иванова с преднина от около 7%, която нарасна на втори тур и в крайна сметка той получи 59,7%, според предварителните данни от екзитпол.

След два поредни мандата кметът на ГЕРБ Атанас Камбитов /43%/ загуби в най-големия град в Югозападна България, който ще бъде управляван през следващите години от независимия Румен Томов /получил 52,1%/, подкрепян от БСП.

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански ще продължи да управлява града, след като получи 53%. Той надделя над претендента от ГЕРБ Мирослав Петров, който получи 43%. „Гражданите на Плевен потвърдиха, че линията, по която вървим е правилна. Благодаря им. Плевен има лице и достойнство. Той не се предава“, каза новият стар кмет на града.

В Ямбол спечели бизнесменът Валентин Ревански.

Други големи градове, в които се проведе балотаж, са: Силистра, Ловеч, Перник, Разград, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен, Видин, Добрич, Пазарджик, Хасково.

35.80% или 1 430 691 българи са гласували на втория тур на местните избори в България от общо 3 996 304, имащи право на вот. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 17:30 часа, предаде репортер на БГНЕС.

В София избирателната активност е 33.33%, във Варна – 23.37%, Пловдив – 23,74%. Избирателната активност към 17.30 часа в Благоевград е 38,9% или 25 300 гласоподаватели.

Към този час най-висока е активността в Белене – 77.89%, Борово – 77.76% и Девня - 71.04%

Общо 110 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до момента за нарушения в изборния ден.

Избирателната активност в страната на първия тур бе 48.98%. От имащите право на глас 6 322 979 гласоподаватели, до урните са отишли 3 096 696.

За Борисов изборите приключиха на първи тур, Радев се съмнява в честността на вота

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за него изборите са приключили още миналата седмица, като „двойно победи ГЕРБ“.

Президентът Румен Радев призова гражданите да гласуват масово, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще. Той покани ръководството на ЦИК, партиите, органите на реда, за да обсъдят всички пропуски в изборите и отстъплението от честността в изборния процес.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира призива на държавния глава да обсъдят нарушенията по време на местните избори. "В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори", каза той.

Като цяло изборният ден премина без особени нарушения. 9 хиляди полицаи бяха ангажирани с охраната на изборните секции на балотажа в страната. Общо секциите в страната са 7 хиляди.

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%