АТАНАС АТАНАСОВ, ДБ: ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ В ИЗБОРА НА ФАНДЪКОВА Е, ЧЕ ТЯ Е ЗАВИСИМА ОТ ШЕФА СИ

Автор: 5 GmediA 17:20, 4 ноември 2019

ГЕРБ стабилизира корупционната среда. На тези избори притеснителен е фактът за огромния брой невалидни бюлетини и корпоративния/купен вот. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов по време на пресконференция обединението за обобщаване на изборните резултати след балотажа, предаде БГНЕС.

Атанасов съобщи, че след европейските и сега местните избори, обединението започва да се готви за парламентарни избори.
Атанасов подчерта, че големият проблем в избора на Йорданка Фандъкова за пореден мандат е, че тя е зависима от шефа си и най-вероятно отново ще станем свидетели на феномена “Още от същото”.

„Ние успяхме да потвърдим и разширим електоралния периметър, който получихме от европейските избори и да го превърнем в присъствие в органите на местната власт, което е в цялата страна, а не само в София. „Демократична България“ преминава от извънинституционална опозиция във фаза на упражняване на представителство и роля в местната власт, след 10 годишна хегемония на ГЕРБ“, заяви от своя страна Христо Иванов, бивш правосъден министър и съпредседател на ДБ.

Той добави, че един от приоритети им в общинския съвет ще е децентрализацията, защото според него, само така може да бъде демонтиран режима, срещу който се борят.

„Премахването на този модел не се състои в това да сменим „x” с „y” на кметския стол, това е важно, но не може да се спре само дотук. Има системни усилия, които трябва да бъдат положени. Премахването на хегемонията на ГЕРБ в София може да се случи когато се сменят системните условия за управление на града, включително обемът и разпределението на власт на върха на пирамидата и на по-ниските нива“, подчерта той и добави, че ще работят за прозрачната дейност на районните им кметове, с което ще се опитат да уволнят сегашния модел. 

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%