ЗА ПРЪВ ПЪТ НА СОФИЙСКА СЦЕНА - ОПЕРАТА "КАПУЛЕТИ И МОНТЕКИ" ОТ ВИНЧЕНЦО БЕЛИНИ

Автор: 5 GmediA 12:19, 6 ноември 2019
Източник: Снимки: Светослав Николов

За пръв път на софийска сцена се поставя операта "Капулети и Монтеки" от Винченцо Белини. Въпреки, че ценителите ще видят концертното изпълнение на операта гост-диригентът от Естония Ерки Пек обещава блестящо изпълнение, тъй като има вече опит с това произведение.

В главните роли са гостуващите призьорки от международни конкурси Маргарита Левчук (Беларус) в ролята на Жулиета и Абигейл Ливайс (САЩ) като Ромео. Операта на Винченцо Белини „Капулети и Монтеки“ е с премиерни спектакли на сцената на Софийската опера на 10 и 14 ноември.

Творбата е по либрето на Феличе Романи. Премиерата на „Капулети и Монтеки“ е в театър „Ла Фениче“, Венеция на 11 март 1830 г. Същата година на 26 декември тя е поставена и Миланската Скала. До 1835 г. има над тридесет различни постановки в цяла Италия.Сред световните интерпретаторки в „Капулети и Монтеки“ на двете централни партии блестят имената на Рената Ското, Катя Ричарели, Бевърли Силс, Едита Груберова, Анна Нетребко, Джанет Бейкър, Агнес Балтса, Дженифър Лармор, Елина Гаранча и Веселина Кацарова.

Изборът на мецосопран за ролята на Ромео е, за да се усети чистата, младежка любов. В ролята на Жулиета ще се изяви Маргарита Левчук, родена през 1990 в Брест. Лауреат е на национални и международни конкурси сред които “Klaudia Taev“ в Пярну (Эстония, 2017), Пезаро (Италия, 2018), “Bellano Paese degli Artisti” (Италия, 2018), Международния музикален конкурс (Берлин, 2018).

Абигейл Ливайс ще бъде Ромео. Печелила е няколко конкурса в родината си - Концертния конкурс на Университета в Хюстън, Националния вокален конкурс „Орфей 2010“, Музикалния конкурс в Лонг Айлънд и конкурса за млади изпълнители на Тексас през 2011 г.

За изпълнителките диригентът Ерки Пек казва: „ Те са евероятни професионалистки. Сигурен съм в тях. Знам гласовите им възможности. Дори и двете пристигат едва за генералната репетиция”.

„Изпълнителката от САЩ Абигейл Ливайс е победителка в конкурса, който се организира в Талин. Маргарита Левчук от Беларус е носителка на главния зрителски приз от конкурса. Академик Карталов пък беше в журите. По регламент, победителя има право да пожелае коя опера да пее и в коя роля. Абигейл Ливайс си пожела тази именно опера, а акад. Пламен Карталов бе така любезен да ни покани на софийската сцена. Така че съм убеден, че заедно с прекрасния оркестър на Софийската опера и балет и изключително талантливите български оперни изпълнители ще превърнем концертното изпълнение на операта „Капулети и Монтеки“ в истински празник за зрителя. Така очакваме пълна зала в Софийската опера на 10 и 14 ноември ”, каза специално за 5GMedia диригентът от Естония Ерки Пек.

 

Автор: Оля Ал-Ахмед

***

На снимките: Ерки Пек /от ляво в червената риза / гост-диригент от Естония.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%