БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С МОРБИЛИ РАСТЕ. БУМ НА БОЛЕСТТА И В САЩ

Автор: 5Gmedia , 13:48, 6 март 2019

Броят на болните от морбили продължава да расте. Министерството на здравеопазването съобщи за 66 болни – повечето не са били имунизирани. След серията почивни дни пред кабинетите на личните лекари е пълно с пациенти, а здравният министър разпореди джипитата да издирят децата без ваксина.

Оказва се, че проблемът не е само български. Здравните власти в САЩ съобщават за 206 случая на заболяването, регистрирани в 11 щата, съобщава БНТ.

По тази причина в Американския сенат се проведе и специално изслушване на експерти и застъпници на имунизациите. Те заявиха, че е необходимо да се направи повече за борбата с невярната информация по темата. В това число и премахване на правото на родителите да избягват имунизирането на децата си заради лични, философски и религиозни убеждения.

Според Световната здравна организация, избягването на ваксини е една от десетте глобални заплахи за 2019 г.

Вчера бе оповестено ново мащабно изследване, което отхвърля тази връзката между ваксината за Морбили, паротит и рубеола с аутизма. Изследвани са над 600 хил. деца в Дания, родени от 1999 г. до 2010 г. Учените са проучили рисковите фактори при децата, поставени други ваксини, братя и сестри с аутзъм.

Междувременно стана ясно, че морбили във Варна няма. Втора лабораторна проба в специализирана лаборатория в София е потвърдила заключението, че не се касае за морбили при 40-годишната пациентка от Варна, настанена преди време в Инфекциозна клиника към УМБАЛ "Св. Марина". Все още обаче официален документ в здравната инспекция не е пристигнал. Това съобщи за "Варна 24"  директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ д-р Янка Драганова. 

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%