ДИПЛОМАТ НОМЕР 1 НА БЪЛГАРИЯ СЕ СРЕЩНА С КОЛЕГАТА СИ ОТ НАМИБИЯ

Автор: 5 GmediA 11:31, 13 ноември 2019
Източник: Фейсбук, Екатерина Захариева

Официалното посещение на министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в Намибия започна със среща на четири очи с вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството на страната Нетумбо Нанди-Ндаитва.

В рамките на двудневната визита Захариева ще се срещне с президента на страната Хадж Готфрид Гейнгоб, с министри от кабинета и с граждани, завършили висшето си образование в България, съобщиха от МВнР.

Очаква се по време на посещението си Екатерина Захариева да обсъди активиране на бизнесконтактите с Намибия, както и възстановяването на обучението на намибийски студенти у нас. За първите 6 месеца на 2019 г. взаимната търговия включва само български износ, който възлиза на 84.3 млн. щатски долара - основно акумулатори, медни руди и биологични продукти.

Република Намибия е с територия от 825 418 кв. км и население от 2 436 469 души. Граничи на юг с Република Южна Африка, на запад - с Ботсуана, на север - с Ангола, а на изток - с Атлантическия океан.

Страната е бивша немска колония до края на Първата световна война, известна под името Югозападна Африка. С мандат на Обществото на народите минава под администрирането на Южна Африка след края на войната и продължава така и след създаването на ООН. След дългогодишна съпротива, продължила повече от две десетилетия, в лицето на основната партия и дългогодишен двигател на борбата за независимост – партия СУАПО, през 1990 г. страната обявява своята независимост от Южна Африка, веднага след което е призната е от Република България, като на тържествата по повод независимостта присъства и българска делегация начело със зам.-председател на Народното събрание.

Посланик на България в Намибия от 2008 г. е Красимир Стефанов - със седалище в Претория. Във Виндхук е акредитиран и почетен консул - г-н Михаил Михайлов.

На 19.02.2009 г. в дома на почетния консул във Виндхук се създава официално Асоциация за българско-намибийска дружба. На учредителното събрание присъстват около двадесет местни граждани - бивши възпитаници на български учебни заведения отпреди независимостта на страната.

Намибия е благодарна и признателна за оказаната помощ от България в борбата срещу апартейда и за възможността намибийски студенти да получат образованието си в България, допълват от МВнР.

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%