МИНИСТЪР ГОРАНОВ: ТВЪРДЕ РАНО Е ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ПОСКЪПВАНЕ НА САМОЛЕТНИТЕ БИЛЕТИ

Автор: 5 GmediA 15:11, 13 ноември 2019
Източник: Снимка БГНЕС

"България се е присъединила към декларация, апелираща Европейската комисия да анализира и предложи съответни законови мерки спрямо авиационния бизнес заради въглеродните емисии. Решението е взето след дебат от правителството, но още е рано да се каже дали това ще доведе до поскъпването на самолетните билети". Това обяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от бТВ, след като снощи евродепутатът Радан Кънев разпространи информация по темата от "Фейсбук" профила си.

Кънев написа, че България е една от деветте страни в Европейския съюз, която е поискала данъчно облагане на самолетните полети, и че подобни действия "почти сигурно биха оскъпили билетите за подобен тип пътуване". Според него мястото на страната ни не е в тази „коалиция” и не е в интерес на българските граждани.

„Ние сме се включили в разпознаването на това, че авиационният бизнес генерира изключително много въглеродни емисии, а той на практика е необлагаем. Самата декларация отправя апел към Европейската комисия да изготви анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира. Оттам нататък са спекулации ефектите, които биха могли да бъдат постигнати върху бизнеса", обясни Горанов.

Допълни, че е твърде рано за оценки, още повече че не е известно дали комисията ще предложи такова решение, защото декларацията е заявление от 8 държави.

"Този проект на документ, ако се подготви от комисията, ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет или Европейския парламент и би могло да стане законодателно решение само, ако държавите членки се обединят около него", заяви още Горанов.

Министърът на финансите поясни, че решението за подписване на декларацията от страна на България е взето на ниво обсъждане в Министерски съвет.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%