ЛОЗАН ПАНОВ ПРЕДЛОЖИ РЕСТАРТ НА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 10:47, 14 ноември 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Длъжни сме да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор, заяви в началото на пленума на Висшия съдебен съвет председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той изтъкна, че законодателят не задължава членовете на Съвета да се съобразят с мотивите и волята на президента, но и него не го задължава да си казва мотивите. А той го е направил ясно:

"Той (президентът) заяви, че е очаквал състезание между кандидати, а не формална процедура - напомни Панов, цитиран от "Клуб Z".

"Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне дотам, че президентската институция чрез неглижирането ѝ да се превърне в нещо като нотариат, който слага печат или заверява решенията на ВСС.
Това обезстойностява действията на Президента на републиката .
По този начин се влияе върху авторитета и тежестта на тази институция.
Никой от тук присъстващите на тази маса не е участвал в пряк вот, подкрепен от повече от 2 млн. български граждани и в този смисъл не се ползва с обществена подкрепа.
Ето защо ви предлагам ние да започнем нова процедура за избор за главен прокурор, като няма никакви пречки кандидатът г-н Гешев да учства в тази процедура, но този път едно истинско състезание", каза съдия номер 1.

Атанаска Дишева също каза, че Конституцията не казва как следва да процедира ВСС и че двата органа - ВСС и президентството имат споделена компетентност. Тя напомни, че президентът изобразява единството на нацията и е избран с много повече гласове например от управяващата партия.

"Необходимо е да се зачете действителната власт на президента, призова тя. Единственият начин е да се прекрати започналата процедура и да се открие нова процедура.

Защото само при тази процедура бихме могли да отстраним пороците на вече проведената процедура, които бяха посочени в мотивите на президента."

Тя отбеляза, че простото прегасуване просто лишава президента от неговото правомощие.

Кадровиците в съдебната власт трябва днес да прегласуват избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор, след като президентът Румен Радев не подписа указ за неговото назначаване с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати за поста на обвинител номер едно в държавата.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%