ВЕНЕЦИАНСКИ ЗОВ ЗА ПОМОЩ: ОКОЛО 1 МИЛИАРД ЕВРО СА ЩЕТИТЕ ОТ ОПУСТОШИТЕЛНОТО НАВОДНЕНИЕ

Автор: 5 GmediA 08:37, 18 ноември 2019

Венецианските власти призоваха хората по целия свят да помогнат за възстановяването на поразения град след серия от опустошителни наводнения.

Кметът Луиджи Бруняро откри банкова сметка за вноски, като в социалните медии написа, че Венеция е „гордостта на Италия и наследството на всички“. „Благодарение на вашата помощ, тя ще заблести отново“, добави той, цитиран от "Гардиън".

Щетите от наводнението във Венеция възлизат на около един милиард евро. А докато оценяват последствията от последните наводнения, гневът на венецианци нараства заради упорития провал на властите да защитят града. "Притесняваме се, защото хората започват да се отчайват", заяви в петък кардинал Франческо Моралия, патриархът на Венеция.

Градът беше засегнат от приливна вълна с височина от 150 сантиметра, третото най-високо ниво, регистрирано досега. Тази седмица беше най-лошата от началото на Венецианския прилив от 1872 г. Морското равнище около Венеция е с 10 сантиметра по-високо, отколкото преди 50 години.

В няколко италиански града има висока степен на готовност след проливните дъждове, включително Венеция, където жителите и туристите се опасяват от още един опасен прилив.

Последни новини

Общо гласували: 50

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 74%
Не
13 гласували / 26%