ЗАПЛАШВАНАТА ОТ ИВАН ГЕШЕВ СЪДИЙКА ОТ ВСС Е ОБИТАВАЛА 173 КВ.М. ВЕДОМСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА 202 ЛЕВА НА МЕСЕЦ

Автор: 5 GmediA 14:33, 18 ноември 2019
Източник: Снимка: бТВ

Семейството на Атанаска Дишева, настоящ член на Висшия съдебен съвет, е закупувало недвижимости и е трупало лихви от банкови влогове, докато е ползвало просторен ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв. Това разкрива в своя публикация от преди година вестник "Труд". Дишева и семейството й ползвали ведомственото жилище от 2006 г. до 2019 г.

Апартаментът се намирал в дипломатически блок на БОДК на ул. Жолио Кюри, като наемите на свободния пазар за подобни жилища са близо десет пъти по-високи, установява изданието.

Разкритията станаха причина и за рестриктивни поправки на правилата, по които съдебната власт отдава ведомствени жилища срещу преференциални наемни цени.

Тогава Дишева обясни, че не е имала време за огледи, за да си купи собствено жилище в София.

От декларацията й за имущество и интереси, която е подала пред КПКОНПИ се разбра, че си е взела дължимия й бонус от 20 заплати при напускане на съдебната система. 109 900 лв. е получила по чл. 225 от ал. 1 от ЗСВ в края на 2017 г. Годишният доход на Дишева за миналата година е 72 270 лв. пише "19 минути". Кадровикът е декларирала и влог от 91 968 лв., като източник на парите са продажба на имот и натрупани лихви от това.

Добри доходи и спестявания има и съпругът на члена на ВСС – адвокат Генади Дишев, който се пробва и като кандидат за депутат от невлязлата в парламента партия Да, България на бившия правосъден министър Христо Иванов. Дишева прие като заплаха пожеланието на гл. прокурор Гешев да стане общински съветник:

"Излезе от една стая, застана над Цацаров и мен и каза, че от мен ще излезе чудесен общински съветник”, спомня си пред бТВ Атанаска Дишева.

„Нямам намерение да ставам общински съветник и никога не съм имала такова”,
Тя е категорична, че начинът, по който е било направено това изказване и е била подхвърлена тази реплика е оставило у нея „усещането за заплаха”.

„Начинът, по който беше направено, и препратката бе недвусмислена”, каза Атанаска Дишлиева.

По времето, когато Иван Гешев ѝ е казал тази реплика, тя е разговаряла с главния прокурор Сотир Цацаров, който ѝ обяснявал, „съдия Лозан Панов не е толкова бял, колкото го мисли”.

***

Иван Гешев: Да се извиня на Атанаска Дишева?! Не смятам да се извинявам на някого за това, че няма чувство за хумор!

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%