ДНЕС Е СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ТОАЛЕТНАТА

Автор: 5 GmediA 09:56, 19 ноември 2019
Източник: deccanherald.com

19 ноември е Световният ден на тоалетната. Кампанията се отбелязва от 2001 година и цели да мотивира милиони хора по целия свят за решаване на проблеми, свързани с канализацията и хигиенни условия. С резолюция на ООН Световният ден на тоалетната се отбелязва като официален Международен ден на ООН.

Към днешна дата 4,2 милиарда души по целия свят не разполагат с нормални хигиенни условия.

Липсата на канализация въздейства върху безопасността на човешкото здраве. Причина е и за разпространяване на множество заболявания като диария и шистозомиаза. 58% от случаите на диария са породени от липсата на течаща вода, лоша хигиена и липса на навик за миене на ръцете. През 2013 г. около 340 000 деца на възраст под 5 години са починали от диария, поради липса на канализация и течаща вода. Чрез осигуряването на достъп до тоалетна намалява смъртността наполовина.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода. Всяка година Денят има различна тема. Тази година темата е: "Не оставяй никой зад себе си" и насочва вниманието към онези хора, които са останали без санитария, както и към социалните, икономическите и екологичните последици от бездействието.

И един любопитен факт: Човек прекарва средно три години от живота си в тоалетната.

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%