ФЕЙСБУК СЕ ПРОМЕНЯ. ФОКУСИРА СЕ ВЪРХУ ЛИЧНАТА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ

Автор: 5Gmedia , 12:00, 7 март 2019

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг очерта визията си за превръщането на Фейсбук в „платформа, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот“, съобщи Би Би Си. Той обяви, че бъдещето на продуктовото развитие на компанията му ще бъде фокусирано върху частна, сигурна и криптирана комуникация. Това е поразителна промяна за социална мрежа, която изгради бизнеса си на базата на откритото споделяне.

Фейсбук притежава Messenger и WhatsApp, но криптирането на съобщения ограничава способността му да печели пари чрез целеви реклами.

В публикацията си Зукърбърг твърди, че насочването на Facebook към криптирани съобщения ще е по-сигурният подход за дисидентите и тези със спорни убеждения. Промяната също така може да създаде повече онлайн места, на които Facebook няма да може да следи съдържанието, в момент, в който криптираните и анонимните публикации в чат приложението ѝ WhatsApp вече помагат за разпалването на насилие и конфликти на места като Индия.

Зукърбърг не коментира как този ход ще повлияе на рекламния бизнес на Facebook. Промените, които включват възможност за изпращане на съобщения между различни услуги на Facebook, включително WhatsApp и Instagram, ще направят по-лесно за Facebook да слее данните от потребителските профили в различни платформи.

Гигантът на социалните медии е подложен на поредица от скандали за неприкосновеността на личния живот.

През 2018 г. се оказа, че данните за около 50 милиона потребители са събрани и предадени на политически консултанти.

Някои критици виждат предложените промени като начин, по който Фейсбук може да се откаже от своите отговорности, свързани с различни злоупотреби.

Повече хора искат да си общуват лично или в по-малки групи онлайн, вместо в „дигиталния еквивалент на градския площад“, предоставян от Facebook и Instagram, посочи Зукърбърг в публикация в блога на компанията.

Зукърбърг очерта стратегията като потребителски избор, включвайки фразата „хората искат“ шест пъти в публикацията в блога. Освен това се позовава на бързия растеж на личната комуникация в услугите на компанията му.

Той не даде твърд график за визията си, но каза, че промените ще се случат „през следващите няколко години“.

"Вярвам, че трябва да работим за свят, в който хората могат да говорят насаме и да живеят свободно, знаейки, че тяхната информация ще бъде видяна само от кого искат да го видят и няма да останат завинаги.Ако можем да преместим света в тази посока, ще се гордея с промяната, която сме направили", написа Марк Зукърбърг.

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%