ЩАМЪТ НА МОРБИЛИ У НАС – НОВ ВНОС ОТ ИТАЛИЯ ИЛИ ГЕРМАНИЯ

Автор: 5Gmedia , 12:46, 7 март 2019

Близо 100 вече са заболелите от морбили в България, а щамът, който циркулира у нас, е внесен от Италия или Германия. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град.

В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че сегашният щам е различен от внесения през 2017 година от Украйна.

„Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи“, каза проф. Кантарджиев.

38% от заразените с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация. 80% от заболелите не са имунизирани

"Процентът на малките деца, под една година, става доста по-голям. Няма как да ги предпазим, ваксината се препоръчва след 13-ия месец. За малките деца рискът е много по-голям. Отговорността е на родителите. Трябва да мислят за своите деца и по този начин да предпазват и другите деца. Има санкции към такива родители, но те са незначителни", каза пред Bulgaria ON AIR епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Ваксините не са опасни, коментира пред БНТ алергологът академик Богдан Петрунов.

„Тук става въпрос за вкарване в организма на човека на продукти, които стимулират мощно защитните сили. Без ваксините ние, фактически, огромна част от инфекциозните заболявания, които съществуват, ние просто ще загиваме“, обясни той.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за момента няма данни за усложнения при заразените с морбили у нас.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%