НЯМА ГО! ОТИДЕ СИ ГОЛЕМИЯТ СТЕФАН ДАНАИЛОВ

Автор: 5 GmediA 08:19, 27 ноември 2019

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. Ламбо е издъхал тази нощ в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където се бориха за живота му. 

"СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин ... Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба...Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!", написаха във Фейсбук колегите му от Народния театър "Иван Вазов".

Данаилов беше поставен в медикаментозна кома в началото на ноември, след като беше приет по спешност във Военно-медицинска академия в столицата.

Актьорът е роден на 9 декември 1942 г. в София. През 1963 г. е приет в НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

През годините играе множество роли както в киното, така и на сцената и влиза в кожата на различни персонажи. 

В края на 80-те става популярен и в чужбина с участието си в италианската продукция "Октопод".

От 1988 г. е и преподавател в НАТФИЗ.

Данаилов е и член на БСП. Беше министър на културата в периода 2005-2009 г. по време на управлението на тройната коалиция. Депутат е в 6 народни събрания.

Поклон пред паметта му!

Видео

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%