МАРИУС ДОНКИН: ЗНАМ, ЧЕ СТЕФАН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА МИ ПОМАГА, ПРОСТО НЯМА ДА ГО ВИЖДАМ

Автор: 5 GmediA 09:31, 28 ноември 2019

България се прощава с големия актьор Стефан Данаилов. Легендата на българското кино си отиде от този свят вчера, след дълго боледуване.

„Нашето приятелство се разви много особено, не пламна изведнъж. Имаше години, в които ние се разминавахме в театъра – той беше партиен секретар, но никога не съм чул укор от него, нито някаква ирония. Човек, който обичаше и уважаваше всички – сърцето и портфейлът му бяха отворени за всички”, разказа пред бТВ директорът на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Директорът на Народния театър сподели за едно творческо преживяване с Данаилов, което описва взаимоотношенията им.

„Имаше една пиеса, която ние играехме само двамата, казваше се „Енигматични вариации”, това беше момент, в който той преживяваше депресия заради отношението на хората към него, периодът, в който го обиждаха. Затваряйки се вкъщи, той успя да прости на тези хора. Занесох му пиесата и казах: „Прочети я и виж какво мислиш”. На другия ден той ми отговори, че му е харесала, но хората няма да ни разберат - изиграхме тази пиеса над 100 пъти”, посочи Донкин.

По думите му между тях винаги е имало честност и отдаденост. От Данаилов е научил, че хората трябва да бъдат заедно, да се обичат и да се уважават. Донкин заяви, че Ламбо е един от малкото хора, които не са се променили, въпреки славата и политическата обвързаност.

„Той беше достоен, имаше вярата и силата в убежденията си. Това, което мислеше – той го правеше. Интуитивно, хората разбираха това и продължиха да го обичат. Той беше човек, който се грижеше за учениците си, след като излязат от Академията”, допълни артистът.

Донкин посочи, че ясно си спомня последния разговор с Данаилов – описа го като безмълвен. „Беше в болницата, хванах го за ръката, помилвах го, а той само се обърна, погледна ме и ме стисна. Това е повече, отколкото да си говорим. Аз знам, че ще продължа да си говоря с него, знам, че ще ме съветва, знам, че ще ми помага – просто няма да го виждам”, сподели още директорът на Народния театър.

Поклонението пред Стефан Данаилов ще бъде в понеделник, 2 декември от 11 ч. в НТ „Иван Вазов”.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%