ИТАЛИАНСКИ МЕДИИ: В БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ФУТБОЛА И МАФИЯТА

Автор: 5 GmediA 12:37, 2 декември 2019

Българският гигант Efbet се сдоби с лиценз за работа в Италия, в сферата на спортните залагания и онлайн казината, пишат италианските медии.

След Испания, Румъния, Сърбия и очевидно България, сега е ред на Италия, отбелязват редица онлайн издания.

Сайтовете ossolanews.it и torinoggi.it публикуваха материал със снимка на бившия вече президент на футбола Борислав Михайлов и Боян Найденов, един от собствениците на „Efbet”, напомняйки, че български футболни фенове са предизвикали демонстрации на гнусен расизъм, песнопения на маймуни и платени футболни хулигани, които очевидно бяха на стадиона само за да развалят футболната игра.

"Това, което се случи миналия октомври, е много тъжна страница в световния футбол. По време на мача между Англия и България за европейските квалификации, реферът беше принуден да прекъсне двукратно играта, поради расистки скандирания, идващи от зоната на българските ултраси, срещу някои английски играчи. За съжаление не за първи път българските ултраси са забележими, не заради спортни заслуги. В много случаи те възприемат неспортсменско поведение към противниковите отбори, като се фокусират повече върху играчите от африкански произход", пише caffeinamagazine.it.

Сайтът отбелязва, че президентът на БФС Борислав Михайлов е подал оставка след случая, по настояване на премиера Борисов.
"По-късно, малко след потвърждаването на оставката на Михайлов, над 20 полицаи извършиха обиск в централата на БФС в София. Според говорителя на главния прокурор на България разследването свързва бившия президент на БФС с корупционни престъпления, назначаване на рефери по футболни мачове и други тежки престъпления срещу спорта", пише torinoggi.it.

Според онлайн медията дълго време в България съществува връзка между футбола и организираната престъпност, като често ултрасите действат под натиска, наложен от външни влиятелни сили. Има много случаи, в които футболното хулиганство е използвано специално за отприщване и предизвикване на хаос по време на мачове.

"Поради тази причина българските специални служби започват да разследват спонсорите и компаниите, които инвестират в българския футбол. Очевидно изглежда, че един от най-големите шефове в света на залаганията в страната - Стефан Найденов е замесен в тези събития, особено в случилото се срещу Англия", пише caffeinamagazine.it.

Според изданието Найденов е обвиняван не само в различни прояви на спортна корупция, но странични източници също съобщават, че за Стефан Найденов работи Марио Коструков, човекът, който доскоро наблюдаваше корупцията към БФС.

"Заедно със синовете си Боян Найденов и Цветомир Найденов, Стефан Найденов, ръководи една от най-големите компании за хазартни игри в Източна Европа – Efbet. Търговската марка е собственост на „Brobet LTD“ и е сред основните спонсори на футбола в България. Съвсем наскоро компанията “Efbet” е замесена в огромен скандал, който разкри чудовищен брой нарушения на Закона за хазарта в България, както и на Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗЗЛД), който се извършва систематично от собствениците на Efbet“, разкрива torinoggi.it.

„След дълго разследване на Efbet и неговите собственици агенти от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) щурмуваха централата на Efbet на 4 октомври. Българските медии публикуваха много информация по темата, свързвайки семейство Найденов с корупция, пране на пари и други финансови престъпления. Освен това по неофициална информация от службите, имената на собствениците на букмейкъра бяха свързани и с хора, които са част от организираната престъпност и корупция не само в България, но и в други европейски страни", допълва италианското издание.

Подобни разследвания срещу компанията Brobet, която е собственик на марката Efbet, започнаха също така и в Гърция, Румъния и Великобритания. И докато информацията от малтийската полиция подчертава, че българите са свързани с италианската мафия в Сицилия и Милано, някои британски и гръцки журналисти твърдят, че Стефан Найденов и синовете му са били част от корупционни схеми, финансови измами и укриване на данъци на територията на Гърция. Нещо повече, италианските медии съобщават, че хазартният бос Стефан Найденов е бил част от комунистическите тайни служби в страната си. Той е работел под псевдонима „Николов” и е бил вербуван от служителя на Държавна сигурност Кр. Кръстев още през 1980 г. – факти, излезли преди това и в други медии от Великобритания и Гърция.“

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%