НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1979 Г. НИ НАПУСКА ПОЕТЕСАТА ПЕТЯ ДУБАРОВА

Автор: 5 GmediA 11:39, 4 декември 2019

Тодор Кръстев с Фейсбук спомени: 

На днешния ден през далечната 1979 година, избира да си отиде от този свят Петя Дубарова. Автор на най-чистата, кристално чиста поезия, излизала от перото на български автор. Младото бургаско момиче, за което Христо Фотев казва, че "трябва да се повдигне на пръсти, за да погледне в очите и". Христо Фотев, който пръв разбира, че се е появил уникален талант. Разбира се, помага доколкото може. Но няма как да помогне и предотврати вендетата, която и спретват позеленелите от завист и злоба учители от Английската гимназия в Бургас. От тази национална отрова спасение няма. Дори гений като Христо Фотев не е в състояние да помогне. "България, страна на мъртвите поети". Колко прокоба и злостна истина има в тези думи. Мъртвите поети, които отварят очите на живите - на тези, които ще ги четат, препрочитат и помнят.
Навремето, през соца, стиховете и се разпространяваха почти апокрифно. Преписваха се, коментираха се, предаваха се от ръка на ръка. Много от тях бяха публикувани в списанието за млади литературни таланти "Родна реч", според някои, след бавене и формални причини за отлагане. Не, не е имало цензура, става ясно по-късно. Просто Георги Константинов, който тогава е редактирал "Родна реч" не е вярвал, че на тази възраст може да се пише почти гениално. Почти гениално на тази крехка възраст. Не ми се мисли дори, какво щяхме да прочетем от този вулканичен талант, ако беше надживял тази крехка възраст. Колко още невероятни песни щяха да напишат най-добрите български композитори по стиховете и. Но, уви... В България да си талантлив и гениален, е присъда, Понякога смъртна... Произнесена от агресивната посредственост и подписана с мастилото на завистта. Българската завист от която спасение очевидно няма.
Единствената и стихосбирка "Аз и морето", беше издадена посмъртно. За съжаление, както често става у нас истинска почит и признание се получава, когато вече е късно за всичко. Късно и безнадеждно. Проклетата българска правда, която с тихи стъпки ситни след ковчега, когато вече нищо няма смисъл и всичко е безвъзвратно загубено.
Много млада, ненавършила още 18 години, вечната българска злоба и завист уби, най-чистия, светъл и млад талант, който се е раждал в българската литература. За да се нареди по този начин до Пейо Яворов, Веселин Андреев, Пеньо Пенев...
Каква печална класация само... "България, страна на мъртвите поети"...
Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА
Това са последните думи, които пише, преди да посегне на живота си. За да остане завинаги безсмъртна, "бяла и добра".

Тагнато в: Петя Дубарова

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%