"ЛИВАНСКА ПЕРАЛНЯ" ПРЕВЪРТЯЛА МИЛИОНИ ЕВРО В БИТКОЙНИ

Автор: 5 GmediA 15:53, 5 декември 2019

На 6-ма души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за компютърни измами. За петима от тях искаме мярка „задържане под стража”. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг във връзка с разкриването на международна организирана престъпна група за компютърни измами, предаде БГНЕС.

Милева уточни, че на единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

Тя разкри, че организираната престъпна група е действала от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани.

Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами, уточни Милева

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на фирмата, отиват към финансово муле в България.

Сийка Милева посочи, че мулетата са били набирани от София и Своге.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов че за първи път са стигнали на едно ниво над финансовите мулета.

"В България сме стигнали до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене на пари и набиране на финансови мулета. Хакването на мейлите е ставало от чужбина", посочи той.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че откраднатите пари са в размер на 44 млн. евро. и 15 млн. долара. Те са били пренасочвани към Китай и Хонконг, където са преобръщани в биткойни. И след това са се връщали по сметките на престъпната група.

Колев уточни, че схемата, по която са действали е т. нар. "Ливанска пералня", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като официалният му бизнес е ресторантьорски.

Спиридонов добави, че до разкриването на групата се е стигнало, след като наши банки са подали сигнали за съмнителни преводи.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ЧЕ БЮДЖЕТЪТ ЗА 2021 Г. Е ЛОШ, ЗАЩОТО СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ?
Не
3 гласували / 60%
Да
2 гласували / 40%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%