Папата ще отслужи меса на площад в София

Автор: С. Иванова 11:36, 5 февруари 2019

Папа Франциск ще отслужи меса на открито, на един от големите площади в София. Това съобщи католическият свещеник отец Димитър Димитров, който е член на българо-ватиканската работна група по посещението на светия отец. Тя ще бъде на 5 май и ще е вечерна, а не сутрешна, съобщава Монитор.

Все още не е уточнено къде точно ще бъде отслужена литургията,  но се предвижда да е на построена специална трибуна, на която да бъде преместен олтарът от някои от католическите храмове. Идеята за месата на открито е повече хора да могат да присъстват, тъй като католици от цялата страна са заявили желание да бъдат на нея.

Визитата на папа Франциск в София е предвидена за 5-7 май. Очаква се той да пристигне със самолет на италианските авиолинии, както обикновено пътува по време на визитите си. Той ще бъде придружаван от 200 служители и около 70 журналисти. Заедно с него ще пътува завеждащият папския протокол Гуидо Марини. Все още не е уточнено дали ще бъде придружаван от главния секретар на Ватикана кардинал Паролин.

На 6 май той ще посети Раковски. Очаква се тогава в градчето да се съберат между 50 000 и 100 000 гости от цяла България. Очакват се и гости – католици от Румъния. Папа Франциск ще отслужи меса в храма „Пресвето сърце Исусово“ в квартал „Генерал Николаево“. След това с осветените от него хостии първо причастие ще получат 40 деца само от Раковски, както и 30 от Пловдив и близките села. Веднага след този акт папа Франциск ще посети храма „Свети Архангел Михаил“, където ще се срещне не само с младежи-католици, каквато беше първоначалната идея, но и с възрастни вярващи и със семейства. Предвижда се той да ги благослови. Все още не е ясно дали той само ще изслушва техни въпроси или ще им отговаря на място и ще ги напътства в духовния живот.

След това папа Франциск ще отлети за Скопие, Македония е втората страна от Балканската му визита.

Тагнато в: папата

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%