ВВС: ДИАРИЯТА СЕЕ ПОВЕЧЕ СМЪРТ ОТ ВОЙНАТА

Автор: 5Gmedia , 09:33, 8 март 2019

През 1950 г. средната продължителност на живота в света е била едва 46 г. До 2015 г. тя достига до над 71 г. Смъртните случаи от тероризъм, войни и природни бедствия взети заедно, съставляват по-малко от 0.5% от всички на планетата. 6 пъти повече хора намират края си заради диария, сочат данните от проучване на ВВС, цитирано от „19 минути“. Около 56 милиона души по света умират през 2017 година. Това е с 10 милиона повече, отколкото през 1990 г. Повече от 70% умират от неинфекциозни хронични заболявания. Те не се предават от човек на човек и обикновено се развиват бавно. Най-големият убиец са сърдечносъдовите заболявания - всяка трета смърт. Това е два пъти повече от рака - втората водеща причина, на която се пада около един на всеки шест от всички смъртни случая. Други не-заразни болести като диабет, някои респираторни заболявания и деменция също са в горната част на списъка.

Това, което е по-шокиращо, са броят на хората, които все още умират от причините, които могат да бъдат предотвратени.

Около 1,6 милиона души загиват от болести, свързани с диария през 2017 г., поставяйки я в топ 10 на причините за смъртта. В някои страни това е един от най-големите убийци.

Неонатални заболявания - смъртта на бебето през първите 28 дни - са отнели живота на 1,8 милиона новородени през 2017 година.

Пътнотранспортните произшествия водят до голям брой жертви както в най-богатите, така и в най-бедните страни, като през 2017 г. това са 1,2 милиона души.

Докато много страни с високи доходи отбелязват значително намаляване на смъртните случаи по пътищата през последните десетилетия, в световен мащаб броят на загиналите в катастрофи почти се е запазил.

Междувременно, почти два пъти повече хора по света умират от самоубийство, отколкото от убийство.

Във Великобритания самоубийствените смъртни случаи са 16 пъти по-високи; това е водещата причина за смъртта на мъжете на възраст 20-40 години.

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%