ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: БЪЛГАРИЯ ПРЕДЛОЖИ РАЗПОЛАГАНЕТО НА ЦЕНТЪР НА НАТО ВЪВ ВАРНА

Автор: 5 GmediA 14:39, 12 декември 2019
Източник: Министерски съвет

България предложи разполагането на координационен център на НАТО на Черно море, във Варна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел, пише ТАСС.

"В момента тези функции се изпълняват от военноморския щаб на НАТО във Великобритания", допълни Столтенберг.

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които са тренирали „рамо до рамо с украинския и грузинския флот“.

"Ние не настояваме", каза Борисов на свой ред, "но предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военните флоти в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля."

Той също така добави, че София подкрепя укрепването на НАТО в Черно море, "застъпва се за мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция".

По време на изявленията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите народи, трябва да инвестираме в отбрана, посочи Столтенберг и добави, че с инвестициите в модерно оборудване и способности НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е сред 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. „Повече учения, повече инвестиции в нашата съвместна сигурност – за това работим“, добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за подкрепата по отношение на Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг отбеляза още, че светът се променя и способността на Алианса също да се променя е причина и НАТО да е толкова успешен съюз. „Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана“, заяви още Йенс Столтенберг.

Източник: ТАСС/БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%