BOEING ВРЕМЕННО СПИРА ПРОИЗВОДСТВОТО НА МОДЕЛА "737 МАХ"

Автор: 5 GmediA 10:03, 17 декември 2019
Източник: Снимка: Ройтерс

Американската компания Boeing временно ще спре производството на своя проблемен самолет 737 Max през януари, съобщиха от компанията.
Производството на въпросния модел продължи, въпреки че самолетите от този тип бяха заземени за девет месеца след две смъртоносни катастрофи, отбелязва Би Би Си.

Повече от 300 души загинаха, когато два самолета 737 Макс се разбиха в Индонезия и Етиопия. Причина за тях се оказа проблем със системата за стабилизиране. В момента компанията има около 400 самолета от този модел на склад.

Boeing се надяваше самолетът да се върне във въздуха до края на тази година.

Производителят заяви, че разполага с 400 от самолетите 737 Max на склад.
Анализаторът на туристическата индустрия Хенри Хартевелд заяви, че решението за спиране на производството е безпрецедентно и вероятно ще има „масово въздействие върху Boeing, неговите доставчици и авиокомпаниите“.

"Това наистина ще създаде някакъв хаос за авиокомпаниите, които участват в това, както и за шестстотинте компании, които са част от веригата за доставки 737 Max и самия Boeing", смята той.

Спирането на 737 Max вече струва на Boeing около $ 9 млрд. (£ 6,75 млрд.). Акциите на Boeing паднаха с над 4% в понеделник на фона на спекулациите, че производителят ще обяви спиране на производството.

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%