ПИРАМИДАТА ЗА МИЛИАРДИ: САЩ АРЕСТУВА БЪЛГАРИН ЗА КРИПТОВАЛУТАТА ONECOIN. СЪЗДАТЕЛКАТА РУЖА ИГНАТОВА СЕ ИЗДИРВА

Автор: 5Gmedia , 09:01, 9 март 2019

Федералният прокурор на Манхатън повдигна обвинения срещу съоснователите на криптовалутата OneCoin Ружа и Константин Игнатови. Обвинени в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута с цел измама.

Тя е в неизвестност и няма публични изяви от края на 2017 г., когато по-малкият й брат Константин започна да се изявява като глобален лидер на OneCoin. Той е арестуван на 6 март на летището в Лос Анджелис след бизнес пътуване с местни участници в схемата, привличащи инвеститори. Ружа Игнатова се издирва.

В резултат на действията на Игнатови, жертвите в тяхната пирамидална схема по цял свят са инвестирали милиарди долари в OneCoin. Според американските прокурори, които са се сдобили със счетоводни документи на компанията, само от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото на 2016 г. OneCoin е генерирало оборот в размер на 3.353 млрд. евро, от които е изкарало “печалба” 2.232 евро. В обвинителния акт обаче се подчертава, че схемата продължава да оперира и до днес.

Криптовалутата OneCoin е създадена през 2014 година от Ружа Игнатова, която има и германски паспорт. Още на следващата година Игнатова придоби чрез дубайски компании две знакови сгради в центъра на София – ресторант „Крим“ и къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание за общо 9 млн. евро.

В началото на миналата година в съвместна операция на българските власти с германските им колеги беше разбита международна група за пране на пари, използвала OneCoin за разплащане. По време на разследването е установено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа на 4 континента чрез стотици свързани с него фирми. То въвежда разплащания с OneCoin, но тази криптовалута е забранена в Германия.

Ружа и Константин Игнатови ги очаква присъда от минимум 20 години затвор.

 

 

 

 

 

Последни новини

Общо гласували: 24

Анкета

БИХТЕ ЛИ СТАНАЛ ДОБРОВОЛЕЦ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ?
Не
23 гласували / 95.83%
Да, ако съм изкарал коронавирус
1 гласували / 4.17%
Вече работих/работя като доброволец в такова отделение
0 гласували / 0%