ОТ ДНЕС ПЕРНИК Е В БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

Автор: 5 GmediA 16:25, 21 декември 2019
Източник: БГНЕС

В Перник приключи второто заседание на кризисния щаб, "обявихме бедствено положение. Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи", коментира кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНТ. На заседанието е присъствал и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Още днес започват действия по осигуряване на алтернативни източници на вода за града, допълни кметът на Перник.

“Току що приключи второто заседание на кризисния щаб. Обявихме бедствено положение. Основната цел е за извършване на спешни, неотложни възстановителни работи. Г-н Караниколов е вече тук на терен заедно с държавната компания “Монтажи”, които ще започнат още от днес строително-монтажни дейности за довеждането на по-голямо количество вода в язовир “Студена”. Знаете притокът на язовир “Студена” е изключително нисък, оттокът е сравнително голям въпреки водния режим, който сме въвели, затова се налагат спешни аварийни дейности, които да увеличат притока към язовир “Студена”. Сондажи, съоръжения с прихващането на водоизточници, които да бъдат пренасочени директно към язовир “Студена”, знаете инж. Русев също има един план за действие, който е изключително евтин, надяваме се да се окаже ефективен – той включва източването на води от пещерите, довеждането и хващането на допълнителни притоци, които да бъдат насочени към язовир “Студена”. Това са действията, които ще бъдат предприети от днес”, съобщи кметът за БНТ.

Относно протестите в Перник кметът каза, че е нормално всички да са гневни. “По-скоро вече трябва всички ние да се обединим за действията, които трябва да направим, за довеждането на повече вода в язовир “Студена”. Да, всички сме гневни, но това не мисля, че ще ни помогне с тази ситуация”, допълни Владимиров.

БГНЕС припомня, че от три седмици в област Перник е обявен воден режим, като от вчера режимът беше затегнат, тъй като се оказа, че първоначалният не е достатъчен, за да даде ефект и да започне събирането на достатъчен обем вода в язовир „Студена“.
Преди дни стана ясно, че спират водата и към индустриалната зона на Перник заради ремонта на спирателен кран.
Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Със свирки, знамена и празна туба с вода 100-ина души излязоха снощи на протест, съобщава „За Перник“. Хората настояват властта да даде адекватни отговори за тежката водна криза и защо се е стигнало дотук, искат виновниците за водната криза да бъдат незабавно наказани, а някои бяха по-крайни и поискаха и затвор. Другото им важно искане е еднакъв воден режим за всички в Пернишко, а не както е сега.

Хора крещяха „Искаме вода!“ и тъй като нямаше на кой да излеят гнева си, започнаха да се карат с униформените и да питат тях къде им е водата. Очаквано, не получиха смислен отговор от жандармеристите.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%