ОТКРИХА „ЕШЕРИХИЯ КОЛИ“ ВЪВ ВОДАТА ЗА ДВА КВАРТАЛА В ПЕРНИК

Автор: 5 GmediA 15:26, 26 декември 2019
Източник: БГНЕС

Кризата в Перник се задълбочава. След проверка на РЗИ за качеството на водата в два квартала се появи съмнение за наличие на бактерията ешерихия коли. От болницата в града потвърдиха, че са приети трима пациенти със съмнение за заразата. По-късно Районната здравна инспекция в Перник потвърди, че във водата за два жилищни блока е открита бактерията. От местното дружество В и К са заявили, че водоснабдяването до тези два блока е прекъснато, а в момента извършвали ремонт. Вода се доставя със водоноски. Питейната вода не трябва да се ползва, а хората ще разчитат на количествата от водоноските.

Днес премиерът Борисов извърши инспекция на обследването за загуби на вода в Община Перник, съобщи самият той във Фейсбук. „Да се извика проектант за пречиствателната станция – ако трябва за пречиствателната станция, за да не се губят тези води, пуснете по „Национална сигурност поръчка“. Да стане веднага.“, наредил още министър-председателят.

„От близките градове командировъчни екипи на ВиК да влязат по ремонтите, бързо да кажат какви материали са нужни, за да не разкарваме само хората, а да докараме и материали – тръби, фуги“, добави той.

По думите му в момента в Община Перник на практика в движение се изгражда нова водопроводна и канализационна система. „Искам „Икономическа полиция“ и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано. Такава безогледна безотговорност – тук няма невинни десетилетия наред“, допълни Борисов.

Придружаващият го заместник-министър на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че в момента се осигуряват както водоноски, така и минерална вода.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%