МИНИСТЪР КАРАНИКОЛОВ: ВИНАГИ СЕ Е РАЗЧИТАЛО НА ВИТОША ДА ПАДНЕ 2 МЕТРА СНЯГ, ЗА ДА СЕ ЗАХРАНИ ЯЗОВИР „СТУДЕНА”

Автор: 5 GmediA 13:00, 27 декември 2019
Източник: Колаж 5GmeadiA

„Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова тв. Според него трябва да се вземе генерално решение. „За мен това е подмяна на цялата ВиК инфраструктура”, каза министърът.

Не са довършени анализите за други води освен водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са доста по-пълноводни пролетта, но не и зимата. Разбирам, че досега винаги се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми”, уточни Караниколов.

„За съжаление новата станция, която е нова от 1976 г. не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато правим прочистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят големи количества вода, които се изхвърлят в реката”, посочи Емил Караниколов.

„Вече има експерти, които са на терен и проверяват възможността тази вода да не се изхвърля в реката, а да я връщаме в язовира и тя да минава през още едно пречистване. Така се надяваме да спестим около 30 литра на секунда”, допълни още той.

„В Перник има драстични проблеми. Всеки ден се сблъскваме с нови неща”, каза Караниколов. 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%