БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ПЕРНИК СЕ УДЪЛЖАВА С 30 ДНИ

Автор: 5 GmediA 09:13, 28 декември 2019

Бедственото положение в Перник от днес се удължава с още 30 дни.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември, а от 21 декември е обявено бедствено положение. Удължаването на срока му заварва перничани на прага на новата година в изключително кризисна ситуация.

Днес трябва да станат ясни и всички резултати от взетите проби за ешерихия коли в кв. "Проучване". В петък от РЗИ-Перник съобщиха, че резултатите от 13 от взетите проби са с нормални показатели. Общо взетите проби са 16.

Кметът Станислав Владимиров заръча на държавна фирма "Монтажи" и ВиК дружеството да започнат подмяна на ВиК и канализационната мрежа.

Междувременно от прокуратурата информираха, че главният прокурор Иван Гешев взема на специален надзор досъдебните производства за водната криза в града.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води за безстопанственост.

На последното заседание на Министерски съвет за годината пък премиерът Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. В Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода.

До овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

Източник: БГНЕС

 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%