ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КРИЗАТА В ПЕРНИК ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ НАКАЗАНИЕ

Автор: 5 GmediA 12:12, 29 декември 2019
Източник: БГНЕС

Енергийно-промишления комплекс „Марица изток” са тема за поне 5-6 години работа по тях, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. В контекста на “зелената сделка”, постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници – газ, ще са необходими поне милиард евро.

Борисов каза, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. “Това е нещо, което касае енергосистемата – 60 процента от тока се прави от ТЕЦ-овете, 15 – 20 000 души работят, сиреч, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе”, каза той.

Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.

По повод водната криза в Перник, Борисов каза, че виновниците трябва да получат наказание. Предстои полагането на 80 км нови тръби, посочи премиерът и отбеляза, че водопровод в миньорския град не е подменян от 1952-1953 година. Има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли, каза още той.

Днес Борисов посети Стара Загора и се срещна с кмета Живко Тодоров, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството отпусна първия транш от 4,5 млн. лева. Нова многофункционална спортна зала трябва да бъде открита до 2021 г. Тя ще се намира в Новия парк на града.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%