БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР МОЖЕ ДА ДОПУСНЕ HUAWEI ДА ДОСТАВИ ОБОРУДВАНЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА 5G МРЕЖИ?

Автор: 5 GmediA 16:56, 29 декември 2019
Източник: БГНЕС архив

Експертите по сигурността са дали на Борис Джонсън зелена светлина да позволи на китайския технологичен гигант Huawei да осигури оборудването за британските 5G-мрежи, въпреки опасенията от шпионаж.

Висш източник за сигурност каза пред The Mail в неделя, че "балансът между националната сигурност и икономическата изгода за Обединеното кралство е нещо, за което сме сигурни, че можем да управляваме".

Предстои премиерът да свика своя Съвет за национална сигурност през третата седмица на януари, за да вземе решение дали дали да се довери на обвиняваната в шпионаж китайска фирма, да достави елементи за жизненоважния ъпгрейд.

Предварителните разговори препоръчаха фирмата да не блъде допускана до „основните“ аспекти на британската мрежа. Сега обаче шефовете на службите за сигурност са дали благословията си за план, който да позволи на фирмата да доставя „несъществени“ елементи като антени за високоскоростен мобилен интернет.

Подобен ход обаче рискува спор със САЩ, които поемат по-твърда линия спрямо Китай.

Британците обаче се страхуват, че недопускането  на Huawei до 5G мрежата на Обединеното кралство може да остави страната в тъмната технологична ера. Източник от Уайтхол каза: „Това вече е чисто политическо решение“.

Huawei продължава да отрича обвиненията в шпионаж.

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%